Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Moc se mi líbí váš analytický styl, ale mám za to, že se mýlí jak doktorka Zelená, tak vy. :)

Pokud správně rozumím vaší úvaze, vychází z předpokladu, že "oběti koronaviru" jsou lidé, jejichž život byl kratší v důsledku koronaviru. To je rozumná definice, ale když slýcháme o obětech koronaviru ve zprávách, rozumí se jimi lidé, kteří zemřeli za přičinění koronavirové epizody, tj. v průběhu jejího trvání. "Kolaterálních oběti", oběti psychického tlaku a oběti post-covidových symptomů jistě budou zvyšovat mortalitu ještě mnoho let po éře lockdownů, ale ve statistikách obětí COVIDu dle věku je nemáme.

Paní doktorka Zelená má pravdu v tom, že

1. COVID v průměru zkracuje život asi o 10 let.

2. Průměrné oběti v ČR je 76 let.

Je tedy pochopitelné, že se jí nezdá, že v Česku, kde je naděje dožití 79 let, má 76letým ještě zbývat 10 let. Problém je, že paní doktorka nepočítá s tím, že naděje dožití, kterou můžeme u průměrného Čecha usuzovat při narození, se liší od počtu let, který můžeme odhadnout někomu, kdo už 76 let odžil, a prošvihl tak např. příležitost zemřít na novorozenecké choroby. Průměrná naděje dožití pro 76letého člověka je totiž 11 let. (https://www.annuityadvantage.com/resources/life-expectancy-tables/)

Tím, že "oběti koronaviru" v definici, jak se používá v médiích, jsou již po smrti, průměrný věk zemřelého by se tedy měl snižovat už od začátku pandemie. COVID je skutečně mnohem smrtelnější pro starší populaci a naději dožití mladších ročníků, které mu nepodlehly, pravděpodobně moc neovlivní (byť na to zatím dobré studie).

0 0
možnosti

Lékaři a sestry, kteří se přímo starají o pacienty nakažené koronavirem, sepsali otevřený dopis: „My, lékaři a zdravotní sestry z covidových oddělení a jednotek intenzivní péče, jsme až doposud byli příliš zaměstnáni péčí o pacienty a organizací péče v našich nemocnicích a nebylo nás příliš slyšet. Máme však silný pocit, že nazrál čas, abychom jasně a nahlas promluvili,“ stojí na začátku výzvy. V dopise žádají odborníky z různých oblastí medicíny, ale kteří jsou v oblasti infekčních nemocí laiky, aby mlčeli. „Pokud mlčet nedokážete, přijďte před svým mediálním výstupem na jednu pracovní směnu na covidovou jednotku, uvítáme vaši pomoc,“ píší. Lékaři ve výzvě uvedli, že na svých infekčních odděleních bojují o životy lidí, kteří by bez koronaviru měli před sebou dalších deset až 20 let kvalitního života. „Jsou to padesátníci, šedesátníci, aktivní sedmdesátnici, kteří mají pouze nadváhu, nebo vysoký tlak či lehkou cukrovku. Snažíme se všemi prostředky zabránit tomu, aby skončili na ventilátoru, protože pokud se na něj dostanou, přežije jich sotva polovina,“ uvedli lékaři.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/nekomentujte-zavaznost-pandemie-vzkazuji-pirkovi-smuclerovi-a-spol-experti-z-infekcnich-oddeleni.A201006_123002_ln_domov_ceh

0 0
možnosti

A co říkáte argumentu, že celkově neumírá více lidí, než v nedávné "necovidové" minulosti? Dokonce existují roky, kdy zemřelo výrazně více lidí, než letos. Zvýšila se snad za posledních pár let tak výrazně kvalita života, že to ani covid-19 nezvrátil?

0 0
možnosti

Neumírá kvůli těm opatřením. Kdybychom to "pustili" , mrtvých by bylo 50tisíc, to už by vidět bylo

1 0
možnosti

U některých je to opravdu jako se slabou rýmečkou a někteří zdraví jedinci dokonce ani nepostřehnou, že to dostali a tam bych o žádném zkrácení ani nemluvil.

Zato pro rizikové skupiny obyvatel, kteří by mohli žít cca 10 - 15 let, je to někdy konečné řešení a pro jiné je to trápení na zbytek života.

Takže takto bych otázku vůbec nestavěl.

:-(:-(:-(

0 0
možnosti
Foto

Já jsem riziková skupina. A jestli si podle Vás neprodloužím živou o 15 let, když neonemocním covidem, tak si mě nepřejte! ;-D;-D;-D

1 0
možnosti

No jo, tohle dojde člověku, který uvažuje logicky a tedy ovládá matematiku. Jenže podívejte se na maturity, podíl lidí schopných logického myšlení klesá.

1 0
možnosti

Tu otázku jsem si kladl již před půl rokem. Z italských statistik tehdy (a z českých už i dnes) plyne, že nemocným zkrátí život v průměru o 2 roky.

0 0
možnosti
  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 587x
Narozen 1955. Vystudoval v 70 letech na MFF UK. Od té doby se živí jako programátor a analytik. 

Seznam rubrik