Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J43a39n 21R84á46ž

26. 2. 2023 13:49

Děkuji za velmi přínosný článek pro pochopení reality současného světa.

Mimo jiných velmi zajímavých názorů Mahbubaniho mne v souvislosti s tím, co se děje na Ukrajině nejvíce zaujal tento :

"Evropská unie dělá velkou strategickou chybu, když nepřemýšlí o tom, jaké chce mít Rusko za 10-20 let. Zdali to má být Rusko poražené, nenávistné a ponížené, nebo Rusko, se kterým se lze domluvit a mírově spolupracovat. Moje rada je udělat kompromisy a usilovat o mír."

Podle mne to přesně ukazuje na neschopnost evropských politiků zahledět se dál, než je jejich časově ohraničené volební období a uvažovat strategicky jak ve vnitřní politice EU, tak i členských států, ale zejména v zahraniční politice

2 2
možnosti
JZ

EU nepřepadlo Ukrajinu..

1 0
možnosti
IS

Čínští komunisté dělají to samé jako ruští postkomunisté, akorát sofistikovaněji. Euroatlantickou civilizaci vnímají když ne jako své úhlavní nepřátele, tak minimálně jako své soupeře, rozhodně ne spojence. Nepreferují win-win řešení. Ohledně Ruska, Rusko opravdu nebylo odříznuté. Ani politicky, ani ekonomicky. Přesto krok za krokem směřovalo neochvějně k totalitě brežněvovského typu. Poučení je jediné, důvěřuj, ale prověřuj. Pokud se západ nepoučí z pevně utažené, strategicky dlouho plánované ruské plynové oprátky, bude se muset o to hůře vyrovnat s dlouho Číňany strategicky plánovanou a realizovanou oprátkou hedvábnou.

2 1
možnosti
JZ

Spojené státy budou rády, když si vůbec v dohledné době zachovají celistvost, a nemůže za to ani Rusko, ani Čína, ale dlouhodobá deindustrializace a hluboká kognitivní krize. Voliči jedné strany hystericky vyžadují přímou demontáž státní správy a jakékoliv kognitivní a organizační společenské funkce označili za nepřátelský komplot, a druhá strana na tom není o mnoho lépe. Očekávat v takovéhle situaci od USA jakoukoliv dlouhodobou strategii v sebemenší otázce je dětinské

2 3
možnosti
JZ

To se dříve rozpadne Rusko než USA. ;-D

1 1
možnosti
FL

Pravdu myslím nemá ve dvou věcech

1. "Evropská unie není ve svém okolí inkluzivní a v podstatě odřízla Rusko." - Evropa s Ruskem spolupracovala maximálně vstřícně. Pokud jde o obchod se surovinami, až za hranou bezpečnosti, vzhledem k tomu, jak se Rusko chovalo. Jako nebezpečný agresor (Donbas, Krym). Evropské firmy měly v Rusku své provozovny a ruské banky své pobočky v Evropě. Fakt nevidím to "odříznutí".

2. "Evropská unie dělá velkou strategickou chybu, když nepřemýšlí o tom, jaké chce mít Rusko za 10-20 let. Zdali to má být Rusko poražené, nenávistné a ponížené, nebo Rusko, se kterým se lze domluvit a mírově spolupracovat. Moje rada je udělat kompromisy a usilovat o mír."

Ne, Rusko musí být teď poražené, aby si přestalo vylhávat že patří k mocnostem. Jestli bude v budoucnu usilovat o nějakou vojenskou odvetu, musí být zase poražené. Před navázáním dalších mezinárodních vztahů musí být Rusko v obraze, kde je jeho místo a jaké z toho pro něj plynou možnosti. Viz jak takové ponížení prospělo Německu

2 0
možnosti
JR

J35a92n 67R94á66ž

26. 2. 2023 14:10

Poražená může být na Ukrajině Ruská armáda, ale rozhodně nemůže být poražené Rusko tak, jak bylo v roce 1945 poraženo Německo, které bylo vojensky donuceno přijmout podmínky bezpodmínečné kapitulace spojené s naprostým podřízení se okupační správě čtyř vítězných zemí. Chtít něco takového uskutečnit u jaderné mocnosti je naprostý nesmysl.

Ponížení Německa má pro dnešek nejpodstatnější výstup, že Němci přestali uvažovat o ovládnutí Evropy vojenskou silou, jak se o to snažili od dob Bismarckových, ale pochopili, že ve výsledku stejně účinné je ovládnutí Evropy politicky prostřednictvím své ekonomické síly.

V podstatě to je stejná politika, jakou dnes uplatňuje Čína. A ukazuje se, že to má větší efekt, než politika válek, kterou praktikují jak Rusko, tak USA.

2 2
možnosti
SB

Nástup Číny už může zastavit jediná země na světě:

Čína.

Tedy když to nezvládne sama ukočírovat.

Nikdo jiný ji už zastavit nemůže.

2 0
možnosti
JM

J87a78n 26M66a56r92e51k

26. 2. 2023 6:08

Dle mého názoru Čína nic světu nemůže nabídnout. Je to země, která má k vůli lenosti západu hodně peněz. nic víc a nic mín'. Co může Čína světu nabídnout, když si klidně postřílí stovky protestujících na náměstí nebeského klidu. Pěkný to nebeský klid. Zdá se mi, že svět je Čínou posedlý a stále papouškuje to klišé o nastávající velmoci atd atd.

3 0
možnosti
  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 587x
Narozen 1955. Vystudoval v 70 letech na MFF UK. Od té doby se živí jako programátor a analytik. 

Seznam rubrik