Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co nám říkají stromy

Na první dubnový víkend jsme měli naplánovánu výpravu z Nového Boru na Nordcap, nejsevernější bod Čech, cestu do Zadní země rozprostřené až za věncem hor vytyčujících Českou kotlinu, země, která svým rázem připomíná odkaz Sudet. 

Na první dubnový víkend jsme měli naplánovánu výpravu z Nového Boru na Nordcap, nejsevernější bod Čech, cestu do Zadní země rozprostřené až za věncem hor vytyčujících Českou kotlinu, země, která svým rázem připomíná odkaz Sudet. Teploty hned první den klesly pod bod mrazu a my jsme se ve svých stanech probudili do zasněžené krajiny.  Není divu, že tímto překročením hranic běžného komfortu jsme posunuli i svoji perspektivu vnímání světa za běžný standard. Z horizontu našeho vnímání zmizela energetická krize, inflace, dezinformace, dezinformace o dezinformacích i válečné konflikty v Jemenu, Sýrii a Ukrajině. Virtualita se zredukovala na mapy.cz. Čtenář by možná očekával útěšnou pointu klidu a míru v lůně přírody vykoupenou jistým bojem o zachování minimálního tepelného komfortu. K tomu ale nedošlo, cestou jsme procházeli skalní útvary Českosaského Švýcarska a před námi se neotevřela žádná romantická krajina, ale krajina lesního zmaru, krajina zdevastovaná suchem a škůdci, stejně jako mentální krajina české společnosti zbrázděná epidemii covidu a komentovaná hláškami na Twitteru.

Vzpomněl jsem si na knížky Petera Wohllebena. Ve svém díle se tento solitér mezi německými lesníky snaží propagovat význam lesa pro ekosystémy Evropy severně od Alp, především význam původního dubového lesa. Ve svém revíru se mu podařilo nastavit nestandardní ekonomický model, v důsledku kterého není závislý na příjmech z těžby dřeva. Jeho zásluhou se ve veřejném prostoru objevuje zcela nový pohled na život stromů a lesních společenství, popisuje, jak duby spolu komunikují, přizpůsobují se během života vývoji podnebí, pečují a vyživují svoje semenáčky. Les už není množina nezávislých stromů, ale vzájemně propojené a integrované společenství živých a vnímajících bytostí.

Vraťme se ale zpět do Čech, kde nám rozsáhlé části lesů v posledních třech letech doslova mizí před očima, přibývá prázdných proluk na horizontu a na cestě po zalesněném hřebeni objevujeme nečekané výhledy do kraje. I zde, v Zadní zemi, kterou procházíme, si smrt našla oběti především v řadách jehličnanů. Ale i uprostřed tohoto zmaru lze číst osudy jednotlivců, ne lidí, ale stromů.  Život se u stromů, stejně jako u lidí, zapíše do tvaru kmene, vzhledu jeho koruny, vidíte rány způsobené vichřicemi, ale také nešetrnými zásahy těžkými stroji. Jsou stromy statné, stromy krásné, stromy zkroucené, stromy vítězné, stromy přežívající a nakonec stromy, které to už vzdaly. Bohužel v České krajině je vidět stále méně starých stromů, stromů nesoucí ch obraz celých století, většina stromů se dožívá sotva dospělosti a hurá s ním na pilu.  Inu, nakonec to není nic až tak překvapivého ve světě spravovaném pánem tvorstva, kolik znáte opravdu starých slepic a přitom slepice je nejrozšířenější druh na světě.

Tentokráte mne na naší cestě zaujala, a vlastně pro tento příběh inspirovala dvojice stromů, listnáč držící v náruči mrtvou borovici. Živý držící v náruči mrtvou. Představoval jsem si, jak to ten listnáč asi nesl, když se mu podél kmenu, mezi jeho větvemi rychle drala nahoru mladá borovice. Možná nemile, možná se stoickým klidem a možná i s určitým potěšením, ale ve výsledku si byla tato dvojice osudem předurčena žít v těsném objetí. A tak sdílely společné místo v čase a prostoru, jejich kmeny se dotýkaly, jejich větve se proplétaly a vzájemně soutěžily o sluneční paprsky. Mladá borovička náramně pospíchala, aby se vymanila z jeho stínu a zabrala si svoje místo na výsluní. Možná pospíchala až příliš rychle, možná na úkor svých kořenů, kdoví, moje fotka ji zachytila předčasně uschlou v objetí svého životního druha.

Autor: Jiří Měska | úterý 5.4.2022 11:09 | karma článku: 15,06 | přečteno: 289x
  • Další články autora

Jiří Měska

Můžou USA ještě zastavit nástup Číny?

Zajímá nás, jak to vidí v těsném sousedství Číny, v jihovýchodní Asii. Tuto otázku klade americký novinář Steve Clemons, redaktor stanice Aljazeera, v rozhovoru s Kishorem Mahbubanamim ze Singapuru.

25.2.2023 v 19:45 | Karma: 21,67 | Přečteno: 598x | Diskuse| Společnost

Jiří Měska

Kam směřuje čínská civilizace

Singapur aspiruje na pozici New Yorku 21. století. Proto není od věci si poslechnout, jak vidí vzestup Číny diplomat, politolog a autor několika bestsellerů Kishore Mahbubani žijící v Singapuru.

25.4.2021 v 9:06 | Karma: 16,34 | Přečteno: 396x | Diskuse| Společnost

Jiří Měska

Trojjediné daňové přiznání po dvacáté deváté

O slabinách digitalizace Českého státu. Kterak Jeff Bezos na počátku 21. století dokázal ukočírovat rozvoj svého tehdy rychle rostoucího Amazonu.

21.3.2021 v 11:46 | Karma: 11,12 | Přečteno: 211x | Diskuse| Společnost

Jiří Měska

Jaká je přesnost údajů ministerstva zdravotnictví vedená o úmrtí s/na Covid-19?

MZ vede statistiku úmrtí na Covid-19 od března roku 2020, s těmito čísly jsme denně konfrontováni v médiích. Jak tato čísla korespondují s informacemi o úmrtích podle matrik? Proč jsou údaje podle matrik skoro o 50% vyšší?

7.3.2021 v 15:32 | Karma: 14,09 | Přečteno: 580x | Diskuse| Společnost

Jiří Měska

Úmrtnost v roce 2020 ze zdroje ČSÚ

Na stránkách Českého statistického ústavu jsou k dispozici kompletní data o úmrtnosti obyvatelstva v České republice za posledních deset let tj. 2011-2020.

21.2.2021 v 12:39 | Karma: 21,92 | Přečteno: 1660x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 587x
Narozen 1955. Vystudoval v 70 letech na MFF UK. Od té doby se živí jako programátor a analytik. 

Seznam rubrik