Zhasnuté světlo během vakcinace

18. 01. 2021 16:01:05
Dosud si pamatujeme šrámy, které si odnesla pověst státu v důsledku ne vždy transparentní privatizace. Pokud vakcinace obyvatelstva neproběhne transparentně, spravedlivě a humánně, situace se bude opakovat, ale v horší době.

Český stát je statek, s jehož hodnotou není radno experimentovat. Z devadesátých let si dobře pamatujeme, jaké šrámy si pověst státu odnesla v důsledku ne vždy transparentní a podařené privatizace. A to bylo v době růžových brýlí, kdy patosem doby byla svoboda a naším cílem a nadějí bylo co nejdříve dohnat západní část Evropy. Dnes žijeme v době, kdy realita světa je mnohem složitější a neprůhlednější než před třiceti lety, v době, kdy postrádáme široký konsenzus ve společnosti a kdy čelíme problémům, k jejichž řešení potřebujeme jako sůl fungující právní stát, který je současně efektivní, spravedlivý a transparentní. Koronavirová krize je prvním vážnějším vnějším ohrožením moderního Českého státu a navíc v době, kdy v čele státu máme politické uskupení v závěrečné části volebního období. Počáteční politický kapitál je vyčerpán, koaliční možnosti žádné, podpora veřejnosti klesá (nechci řešit proč). Charakter ohrožení je takový, že jakákoliv vláda bude pod tlakem okolností, za kterých nelze dělat žádné zázraky. Přesto musí vyvinout veškeré své schopnosti a prostředky, aby proplula mezi Skyllou a Charybrou. Snažit se pokud možno zachovat běžný chod života a ekonomiky, aby umenšila následné ztráty (včetně těch budoucích zdravotních v důsledku zhoršené ekonomické situace) a současně minimalizovat aktuální ztráty, opět včetně těch zdravotních v důsledku aktuální epidemie, která postihuje především starší ročníky a hrozí aktuální omezení nemocniční péče v důsledku omezených kapacit.

Za této situaci si žádná vláda, která nechce riskovat legitimitu státu, nemůže dovolit nechat proběhnout vakcinaci, která je jedinou reálnou obranou proti pandemii, netransparentním, nespravedlivým a nehumánním způsobem. A přesto jsme v posledních dvou týdnech svědky situace, kdy v důsledku zanedbané přípravy logistiky vakcinace a jejího právního zajištění proběhla první fáze vakcinace se zhasnutým světlem. Povel zněl, očkujte co nejrychleji! Selhalo politické zadání, selhali lidé, kteří to realizovali (včetně ředitelů nemocnic, kteří to omlouvají), selhali lidé, kteří se mimo pořadí nechali naočkovat.

Transparentnost znamená, že je evidován každý, kdo je očkován, včetně důvodu prioritního zařazení do pořadníku. Transparentnost rovněž znamená, že bude evidována každá dávka vakcíny a způsob, jak s ní bylo naloženo, to znamená vazba na vakcinovanou osobu nebo případný důvod znehodnocení. Následně bude dohledatelné kdy, a kdo očkoval, koho očkoval, popřípadě v mimořádných situacích na čí příkaz očkoval. Argumenty, ve kterých se dotčené osoby omlouvají za vakcinaci nerizikových osob časovým tlakem nebo snahou ušetřit každou dávku, nemohou z pohledu veřejného zájmu obstát. Škody by byly mnohem menší, kdyby se vakcinace zpozdila, ale dostala se cíleně k těm, kteří to potřebují co nejrychleji, o jejichž životy jde a na jejich životech vázne ekonomika této země, kteří reálně ohrožují funkčnost nemocnic a kteří nesou největší osobní riziko ze současných nálad ve společnosti (ohrožení zdraví i života).

Spravedlnost znamená, že budou důsledně dodrženy zásady očkovat přednostně ohrožené skupiny obyvatelstva. To je stanoveno plánem očkování, kde jsou jasně definovaná kritéria jako věk, diagnóza nebo profesní zařazení u těch, kteří s nemocí přichází do bezprostředního kontaktu. Je třeba si uvědomit, že právě těmto skupinám obyvatelstva nebylo možno poskytnout v uplynulém roce dostatečnou ochranu a společnost je v rámci realizovaného kompromisu obětovala. K tomu přispěla společenská nálada, nejednota v řadách odborníků i mnozí z nás občanů díky nevíře v ochranná opatření.

Humánnost znamená, že bude organizace, distribuce a informační zajištění celé akce realizováno přiměřeně možnostem těch, pro které je to určeno. Teď se vůbec nechci bavit o tom, že IT systém měl chyby, nerozeznal správně rodná čísla před rokem 1954 nebo spadl díky přetížení. Myslím si totiž, že systém je od počátku špatně navržen. Nechápu, proč má 90 letý senior soutěžit o termín vakcinace v rezervačním systému, podobně jako před léty soutěžily moje děti o výběr předmětů na vysoké škole, u kterých poptávka převyšovala nabídku. Copak není možné, aby systém převzal z registru obyvatelstva seznam všech občanů, včetně jejich věku a jako klient bych pouze potvrdil zájem o vakcinaci, uvedl kontakt (svůj nebo zastupující osoby v případě seniora), popřípadě dopsal diagnosu s odkazem na obvodního nebo jiného lékaře, který by mi ji potvrdil. Ostatní by si systém obstaral sám a to na základě priorit a reálných aktuálních možností vakcinace. Sám by, v době kdy na mne přijde řada, zaslal na můj kontakt informaci s nabídkou termínů. Mým úkolem by bylo pouze se přihlásit a jeden z nabídnutých termínů do určitého termínu potvrdit. Mohl bych navíc dostat do nabídky i předtermín s nabídkou být náhradníkem, a tím by se řešil problém, že se někdo nedostaví, a kapacita by nebyla využita. Navíc by systém měl rozpoznat nezaregistrované seniory a předpokládám, že pojišťovny jsou schopny pro tyto seniory dohledat ošetřující lékaře a upozornit je, aby zajistili dohled nad jejich vakcinací.

K základní funkci státu patří i povinnost zabezpečit celou akci i s použitím adekvátního násilí. Obrana Kapitolu je zcela legitimním uplatněním násilí, i když mnozí demonstranti mohli mít pocit, že jednají v souladu se svým svědomím, či pro ostatní spíše osoby se specifickým pohledem na svět. Pokud je úspěch vakcinace kritickým momentem boje s epidemií a předpokladem normálního chodu státu, není možné přivírat oči nad selháním jednotlivců i zainteresovaných institucí a je třeba její průběh pojistit náležitými sankcemi a tyto sankce důrazně uplatňovat. Sankcionoval bych, jak zodpovědnou osobu, která umožnila vakcinaci mimo pořadí, tak osobu, která vakcinaci přijala. Sankce musí být bolestivá a měla by se odvíjet od průměrného výdělku a minimálně ve výši průměrné minimální měsíční čisté mzdy. U zodpovědných osob by to byly násobky této částky. U politické zodpovědnosti je na místě rezignace. U osob, které již dostaly vakcínu mimo pořadí, bych druhou dávku podmínil zaplacením této sankce. Pokud ji nezaplatí, posunul bych jejich další šanci až na samý konec pořadníku. Pokud se nechceme proměnit v banánovou republiku a chceme, aby novodobý český stát prosperoval, je třeba zásadní kroky realizovat i za cenu bolestivých opatření.

Autor: Jiří Měska | pondělí 18.1.2021 16:01 | karma článku: 16.12 | přečteno: 573x

Další články blogera

Jiří Měska

Můžou USA ještě zastavit nástup Číny?

Zajímá nás, jak to vidí v těsném sousedství Číny, v jihovýchodní Asii. Tuto otázku klade americký novinář Steve Clemons, redaktor stanice Aljazeera, v rozhovoru s Kishorem Mahbubanamim ze Singapuru.

25.2.2023 v 19:45 | Karma článku: 21.67 | Přečteno: 597 | Diskuse

Jiří Měska

Co nám říkají stromy

Na první dubnový víkend jsme měli naplánovánu výpravu z Nového Boru na Nordcap, nejsevernější bod Čech, cestu do Zadní země rozprostřené až za věncem hor vytyčujících Českou kotlinu, země, která svým rázem připomíná odkaz Sudet.

5.4.2022 v 11:09 | Karma článku: 15.06 | Přečteno: 288 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 20.95 | Přečteno: 297 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.36 | Přečteno: 440 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 855 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 602 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2793 | Diskuse
Počet článků 10 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 587

Narozen 1955. Vystudoval v 70 letech na MFF UK. Od té doby se živí jako programátor a analytik. 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...